Coronavirus COVID-19
Al heeft het Coronavirus vooralsnog geen invloed op honden en katten, wel komen puppykopers of toekomstig puppykopers hun lieve Chow’s bezoeken of halen. Daarom nemen wij, Chow Chow kennel van de Kroonbeek, ook de nodige maatregelen.
Om u en ons te beschermen volgen wij het protocol van het RIVM om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Natuurlijk blijven wij ons inzetten om u zo goed mogelijk van dienst te zijn en vragen daarbij uw medewerking. Op dit moment bent u nog altijd op afspraak welkom voor een bezoek aan onze kennel. Daarnaast hanteren wij wel extra regels om kans op besmetting te voorkomen.
Last van hoesten, koorts of neusverkoudheid?
Dit zijn herkenbare symptomen van het Coronavirus. De kans is aanwezig dat u besmet bent.
Corona is besmettelijk en kan overgedragen worden door dicht in de buurt van een patiënt te zijn. Herkent u één van de bovenstaande symptomen bij uzelf of een gezinslid, kom dan niet naar onze Chow Chow kennel. Om ons en andere cliënten te behoeden voor besmetting verzoeken we u thuis te blijven en telefonisch contact met ons op te nemen.
Telefonisch kunnen we u ook van dienst zijn. We geven u advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn. Omwille van dit protocol zal het telefoonverkeer naar onze kennel toenemen. Het kan zijn dat we langer in gesprek zijn, probeer het in dat geval op een later tijdstip nog eens.
Bedankt voor uw begrip en medewerking
Wat doen wij om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
- Wij ontvangen zo min mogelijk bezoek (maximaal 2 bezoekers per afspraak)
- Iedereen houdt dan 1,5 meter afstand tot elkaar.
- Mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid komen zeker niet op bezoek.
- Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
- Was je handen
- 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen
- Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
- Was daarna je handen
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
- Was regelmatig je handen, voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
Kunnen huisdieren besmet raken met het nieuwe coronavirus?
De kans is erg klein dat huisdieren besmet raken met het coronavirus. Op dit moment zijn er in Hongkong 2 honden positief getest en in België is een kat positief getest op het virus.
Zijn er in Nederland huisdieren besmet met het coronavirus?
In Nederland zijn er geen gevallen bekend van huisdieren met het coronavirus.
Hoe kunnen huisdieren het virus oplopen?
Het is onbekend hoe huisdieren het virus kunnen oplopen. De 2 honden in Hongkong waren van COVID-19 patiënten. Dat geldt ook voor de kat in België.
Wordt er onderzoek gedaan naar COVID-19 bij huisdieren?
Er wordt onderzoek gedaan bij huisdieren wanneer er een verdenking is van een met COVID-19 besmet huisdier. Een eigenaar van een ziek dier dat in contact is geweest met een COVID-19 patiënt, kan hierover contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts besluit in overleg met de NVWA of het dier moet worden onderzocht en getest.
Kunnen (huis)dieren het virus overdragen naar dieren of mensen?
De kans dat huisdieren besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus, wordt zeer klein geacht en is verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen onderling.
Wat zijn de symptomen van het coronavirus bij huisdieren?
Het aantal dieren dat COVID-19 heeft is zo klein, dat het onduidelijk is wat de symptomen kunnen zijn.
Is de kans groot dat huisdieren hieraan overlijden, of zijn de symptomen mild?
Omdat het aantal dieren dat is besmet met het coronavirus zo klein is, is dit nog onduidelijk.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn (huis)dier het virus oploopt?
Wanneer u zelf klachten heeft of wanneer u COVID-19 heeft, dan moet u het contact met uw huisdier(en) vermijden. Wanneer u zelf geen klachten heeft, wordt aangeraden om de standaard hygiëneregels te blijven toepassen: was uw handen na het aanraken van een dier, laat het dier niet likken aan uw gezicht.
Moeten huisdieren nu, net als mensen, preventief binnen blijven?
Dieren kunnen gewoon naar buiten. Alleen zieke huisdieren van mensen met klachten of bevestigde COVID-19-patiënten moeten bij deze mensen binnen blijven. Een zieke hond uit een huishouden waar iemand klachten heeft of besmet is met het coronavirus kan kort worden uitgelaten voor het doen van zijn behoefte. Hierbij dient de maatregel van 1,5 meter afstand tussen personen opgevolgd te worden, en u dient te vermijden dat andere mensen fysiek contact hebben met de zieke hond.
Kan ik nog knuffelen met mijn huisdier?
Wanneer u zelf klachten heeft of wanneer u COVID-19 heeft, wordt het afgeraden om met uw dier te knuffelen. Als in deze situatie ook uw huisdier ziek is, moeten ook alle huisgenoten het contact met dit zieke dier zo veel mogelijk vermijden.
Informatie over Coronavirus COVID-19
RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Actuele informatie over het nieuwe virus
WHO World Healt Organization